2013
Foto's Jeugdweek 2013
Search Tags 
 

 
HET GEHEIM VERBOND VAN DE PIEREMENTEN

We bevinden ons op een buitenterrein bij een loods. Een verlaten plek die troosteloos aandoet. Achter op het terrein liggen een aantal oude afgedankte draaiorgels op elkaar. Op de verschillende draaiorgels zitten nog een paar hout gesneden poppen met een laatste roestige schroef vast. Ooit waren het de vrolijke muzikanten van weleer. Maar nu hebben ook zij hun glorie jaren gehad en zijn ze vergeten en versleten. Ooit heeft iemand veel geld met ze verdiend, maar ook die tijd is lang vervlogen.

Toch is het niet zo troosteloos als het doet vermoeden, want hoewel er geen muziek meer klinkt, is er bij de poppen nog steeds hoop op een betere toekomst. Die hoop bespreken zij met elkaar wanneer ze tot leven komen. Stiekem, wanneer niemand het ziet of hoort praten ze over de toekomst, maar ook blikken ze terug op de goede oude tijd waarin ze hun roem vergaarden. Deze gesprekken lopen steevast uit op gekissebis. De ene keer over wiens roem nu eigenlijk het grootst was, de andere keer over wie de mooiste muziek speelde, en zelfs over de kwaliteit van het houtsnijwerk op het draaiorgel. Niets menselijks is hun vreemd.

Deze verlaten plaats wordt echter niet alleen door deze poppen bewoond. Elke dag komen vier zwervers samen om gezamenlijk te eten en de nacht door te brengen. Wanneer de zon weer opkomt, vertrekken zij weer naar de stad…